Festivalhit Honeyland inclusief aansluitende masterclass in LHC

Het Film Festival voor Oost- en Zuidoost Europese cinema sluit dit jaar af met een screening van de verbluffende documentaire HONEYLAND. Op 9 december draait deze prijswinnende film in het LOUIS HARTLOOPER COMPLEX in Utrecht, en wordt afgesloten met een life masterclass door de cameraregisseur SAMIR LJUMA.

“Neem de helft van de honing, en laat de andere helft voor de bijen” – is de gouden regel van Hatidze Muratova, de laatste vrouwelijke imker in de bergen van Macedonië. Haar passie en inkomen zijn de wilde bijen die ze met veel zorg, en volgens oude tradities teelt. Tot op een dag een rumoerige familie arriveert met zeven onhandelbare kinderen en een kudde koeien. De voorbode voor het naderende einde van Hatidze’s oude leven.

Honeyland is een visueel verbluffende en intieme documentaire over bedreigde tradities en het broze evenwicht tussen mens en natuur. De film werd dit jaar genomineerd voor twee Oscars en bedolven onder lovende kritieken op het Sundance Festival, waar de film drie prijzen won.

Masterclass: cameraregisseur Ljuma over filmproces

Tijdens de masterclass op 9 december vertelt cameraregisseur Samir Ljuma uitgebreid over het filmproces. Zo filmde de film crew, bestaande uit de regisseurs Tamara Kotevska en Ljubomir Stefanov en Samir Ljuma zelf, maar liefst drie jaar lang in het adembenemende gebergte van Noord-Macedonië. Ljuma verzamelde 400 uur aan beeldmateriaal. Ljuma: “Er was geen electriciteit, licht of stromend water in het dorp. We konden maximaal vier dagen achter elkaar filmen, daarna moesten we terug om de camera’s op te laden en bestanden over te zetten.” Tijdens de masterclass is er de gelegenheid om vragen te stellen.

EASTERN NEIGHBOURS FILM FESTIVAL ON TOUR IN UTRECHT

Screening:
Wednesday 9 December
19:00 hours
Louis Hartlooper Complex
Tolsteegbrug 1
3511 ZN Utrecht


Regulier combiticket (Film + Masterclass): €15,-
Cineville pas/LHC strippenkaart: €5,-

Het Eastern Neighbours Film Festival toont sinds 2008 elk najaar de nieuwste en meest relevante cinema uit Oost- en Zuidoost-Europa. Films uit meer dan 20 landen, voornamelijk Nederlandse premières, laten je kennis maken met experimentele filmkunst en de meest indrukwekkende verhalen. Naast een uitgebreide filmselectie geniet je van talloze andere activiteiten zoals interviews met de acteurs of debatten met de regisseurs.