Start ENFF 2020 – Online selectie te zien via Filmplatform Picl

Het Eastern Neighbours Film Festival presenteert jaarlijks de beste films uit Oost- en Zuidoost-Europa, uit landen met een kleine maar sterke filmproductie. Het festival vindt dit jaar plaats van 4 t/m 15 november, voor het eerst online via filmplatform PICL. Het programma omvat dit jaar 20 films uit zo’n 15 landen.

Nederlandse premieres

De 12e editie van het ENFF toont diverse Nederlandse premières, waaronder het Kroatische familiedrama MARE van Andrea Štaka. MARE ging in wereldpremière op de Berlinale 2020 en hoofdrolspeler Marija Škaričić won de prijs voor beste actrice op het Sarajevo Film Festival. Nog een Nederlandse première is de Schindler’s List van Kroatië: THE DIARY OF DIANA B., van Dana Budisavljević. Dit onbekende maar waargebeurde heldenverhaal over één van de grootste reddingsacties tijdens WOII won maar liefst vier prijzen op het oudste filmfestival van Kroatië.

De meest verrassende deelname en Nederlandse première dit jaar is STORIES FROM THE CHESTNUT WOODS. Dit verbluffende filmdebuut van Gregor Božič is een sprookjesachtige treurzang aan de Sloveens-Italiaanse grens. Deze film beleefde zijn wereldpremière op het Toronto International Filmfestival, won de prijs voor beste eerste speelfilm op het Tallinn Black Nights Film Festival en ontving daarnaast maar liefst elf prijzen op het nationale filmfestival van Slovenië.

Prijswinnende highlights

Bijna alle films in het programma zijn bekroond met verschillende prijzen. De meeslepende Servische familietragedie FATHER van Srdan Golubović staat op de shortlist voor de ‘European Oscars’ en ontving tijdens de Berlinale 2020 de Panorama Audience Award voor beste speelfilm. Golubović wordt gezien als één van de meest toonaangevende regisseurs van Oost-Europa.

De Kroatische documentaire SRBENKA van Nebojša Slijepčević roept in eigen land nog steeds controverse op. Slijepčević belicht de haat binnen de etnische groepen in Kroatië en legt daarmee moedig de wonden van de naoorlogse samenleving bloot. De film won de afgelopen twee jaar meer dan 20 prijzen, waaronder de Doc Alliance Selection Award in Cannes en Heart of Sarajevo for best documentary. SRBENKA wordt nu getoond in Duitse bioscopen.

Masterclass

In de documentaire THE SOVIET GARDEN komende schrikbarende details aan het licht over de geheime landbouwexperimenten ten tijde van de Sovjet-Unie. Regisseur Dragos Turea geeft hier op 13 november een online masterclass over, in samenwerking met Dr. O.F. Boele, Universitair hoofddocent in Russische cinema, Universiteit Leiden. Meer informatie via de online kanalen van het ENFF.

Facebook | YouTube | Instagram | ENFF trailer